16. Februar 2021

mag. farm. Jelena Kostić Valčić

Kvercetin je polifenolno jedinjenje koje se nalazi u različitim prirodnim izvorima i pokazuje brojne pozitivne efekte na zdravlje:

 • Antioksidativno, antiinflamatorno, antikancerogeno, antivirusno delovanje
 • Ima sposobnost inhibicije peroksidacije lipida, agregacije trombocita i propustljivosti kapilara
 • Pokazuje psihostimulativne aktivnosti
 • Smanjuje simptome alergije
 • Pomaže kod tegoba sa prostatom
 • Stimuliše mitohondrijsku biogenezu
 • Može da pomogne u prevenciji katarakte
 • Podržava zdravlje respiratornog sistema kod bronhitisa i astme
 • Jača imunološki sistem

U doba pandemije, veoma aktuelna tema je jačanje imuniteta, a kvercetin je izazvao mnogo pažnje.

Polifenol kvercetin (3,3 ′, 4 ′, 5,7-pentahidroksiflavon), je flavonoid kojeg ima u voću i povrću, pogotovo u crnom luku, jabukama, brokoliju, heljdi, paprici, paradajzu, kelju, orašastim plodovima, grožđu, bobičastom voću, ali i u zelenom čaju, crnom vinu, medu i biljkama kao što su kantarion i ginko biloba.

Ljudi obično kroz hranu unesu 5-40mg dnevno, ali ukoliko uzimaju mnogo voća i povrća mogu dobiti čak 500 mg kvercetina dnevno!

Kada govorimo o suplementaciji kvercetinom, definitivno znamo da je najefikasniji u obliku kvercetin glikozida.

Kvercetin se uglavnom metaboliše u crevima i jetri tako da su njegovi nivoi u plazmi normalno niski. Međutim, nakon konzumiranja hrane bogate kvercetinom, nivo ovog flavonoida u plazmi raste u različitim rasponima.

S obzirom na aktuelnu pandemiju rađene su, a i dalje se rade mnoge studije o uticaju upotrebe kvercetina na zaštitu od korona virusa. Kvercetin pokazuje širok spektar antivirusnih svojstava koja mogu ometati više koraka ulaska virusa i njegove replikacije.

Studije o uticaju kvercetina na imunitet su usmerene na njegovo antivirusno i antiinflamatorno delovanje. Istražen je zbog mogućeg antivirusnog delovanja na nekoliko sojeva virusa iz grupe Coronaviridae.

SARS-CoV-2, virus odgovoran za pandemiju COVID-19, pripada rodu Betacoronavirus i podrodu Sarbecovirus.

In vitro studije pokazale su da kvercetin može ometati različite faze ciklusa ulaska i replikacije korona virusa.

Ova otkrića nude moguću strategiju za upotrebu prirodnih polifenola kod prevencije virusnih infekcija kao i kombinacije kvercetina sa vitaminima i mineralima.

Interakcije

Kvercetin može uticati na lekove koji se metabolišu preko citohroma P-450 izoenzima CYP(2C8), CYP(2D6), CYP(3A4) i P-glikoproteina, pa se ove činjenice moraju uzeti u obzir.

Za trudnice je svakako jednoglasan stav naučnika da ga ne treba primenjivati u obliku dijetetskih suplemenata.

 

Izvori:

 • Quercetin: Uses and Risks ,webmd.com/vitamins-and-supplements
 • Quercetin: Antiviral significance and possible integrative considerations for COVID-19, Pawan K. Agrawal, Chandan Agrawal, Gerald Blunden, https://journals.sagepub.com/
 • The Study of Quadruple Therapy Zinc, Quercetin, Bromelain and Vitamin C on the Clinical Outcomes of Patients Infected With COVID-19Amr kamel khalil Ahmed, Ministry of Health, Saudi Arabia