18. Januar 2021

mag. farm. Jelena Kostić Valčić

Hrom je esencijalni mineral koji stimuliše delovanje insulina a smanjuje povišen nivo šecera i glikoliziranog Hb u krvi. Preporučuje se „debelim” dijabetičarima jer smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi. Antacidi i kalcijum karbonat smanjuju apsorpciju hroma.

Alfa-lipoinska kiselina – poboljšava osetljivost na insulin i ubrzava metabolizam glukoze, a pored toga povoljno utiče i na ublažavanje bolova, grčeva, utrnulosti i ukočenosti ekstremiteta. Dijetarni izvori koji sadrže alfa-lipoinsku kiselinu su: meso, spanać, brokoli kvasac.

Alfa-lipoinska kiselina sa metalima gradi helate pa je ne bi trebalo upotrebljavati istovremeno sa preparatima Fe, Mg ili mlečnim proizvodima (Ca). Ako se ukupna dnevna doza alfa-lipoinske kiseline uzme 30 min pre doručka, preparati koji sadrže Fe ili peparati Mg mogu se uzeti u podne ili uveče.

Antioksidansi – vitamin C, Zn, Se, vitamin E

Pokazuju protektivno dejstvo.

Kombinovana suplementacija – najbolji rezultati!

Antioksidativna zaštita u prevenciji dijabetične retinopatije

Vitamin C - smanjuje nivo sorbitola (šećera, koji može da se akumulira i izaziva oštećenje oka, nerava i bubrega), nedostatak vitamina C prouzrokuje povećanu kapilarnu propustljivost i njegovom nadoknadom se poboljšava mikrocirkulacija koja je posebno ugrožena kod dijabetičara.

Cink - uključen u sintezu, sekreciju i iskorišćenje insulina, takođe ima preventivnu ulogu u sprečavanju propadanja β-ćelija pankreasa, a deficit cinka je povezan sa usporenim zarastanjem rana kao čestim problemom kod dijabetičara.

Selen - antioksidant, neutrališe slobodne radikale, koji se kod dijabetičara povećano stvaraju, ali prevelika količina selena u organizmu zdravih osoba povezana je sa povećanom stopom oboljevanja od dijabetesa.

Vitamin E - poboljšava cirkulaciju u mrežnjači i smanjuje rizik od slepila, takođe olakšava dejstvo insulina.

Magnezijum - omogućava optimalnu funkciju nervnih ćelija i poboljšava proizvodnju insulina u dijabetesu tip II.

Vitamin D smanjuje insulinsku rezistenciju.

Beta karoten (prekursor vitamina A) antioksidans koji štiti ćelije očnih struktura od degeneracije koja je posledica dijabetesne retinopatije, komplikacije dijabetesa koja može da dovede do trajnog oštećenja vida.

Koenzim Q10 antioksidant koji je efikasan u borbi protiv oštećenja prouzrokovanim slobodnim radikalima.

Dijetna vlakna (celuloza, nesvarljivi skrob, pektini…) pokazuju povoljan efekat na promociju zdravlja: funkciju digestivnog trakta, sniženje holesterola, sniženje nivoa insulina, normalizaciju glikemije…

Vitamini B kompleksa - smanjuju oštećenje perifernih nerava i na taj način sprečavaju pojavu dijabetesne neuropatije. Veća količina niacina (vit B3) može dovesti do naglog pada šećera u krvi. Folna kiselina smanjuje nivo homocisteina, jednog od pokazatelja povećanog rizika od nastajanja kardiovaskularnih bolesti.

*Metformin – najčešće propisivan oralni antidijabetik smanuje apsorpciju folata, vit. B12 i vit. B6 pa se preporučuje suplementacija ovih vitamina.


Osim mineralno-vitaminskih preparata dijabetičarima se često preporučuje i uzimanje preparata koji sadrže ekstrakte biljaka.

Cimet - povećava osetljivost telesnih ćelija na dejstvo insulina i povećava pretvaranje glukoze u energiju.

Kvercetin – antioksidans koji je prisutan u svežem luku, paradajzu i jabukama dovodi do normalizacije glikemije.

Žen-šen - smanjuje apsorpciju šećera u jetrenoj cirkulaciji, poboljšava transport glukoze, povećava skladištenje glukagena, povećava proizvodnju insulina i broj insulinskih receptora.

Zeleni čaj – smanjuje postprandijalni nivo glukoze jer usporava digestiju skroba.

Dijabetičarima se savetuje da u toku primene preparata kontrolišu nivo šećera u krvi, i ako je potrebno prilagode dozu oralnih antidijabetika uz konsultaciju sa lekarom.